Egy életjel két évtizede


Interjú Bakos Gáborral, az ARC kiállítás főszervezőjével

- A most nyíló 21. ARC kiállítás címe "Életjel". Mi minden jelent számodra életjelet 2021 őszén?

- A világjárvány, a klímaválság és az ezektől nem független, helyi és globális társadalmi problémák idején különös jelentősége van, hogy próbáljuk megérteni azt a bonyolult világot amelyben élünk, ill. elképzelni azt is, hogyan lesz ez a jövőben. Az ez irányú gondolkodás, legyen az bármilyen léptékű, tárgyú és megjelenésű ezt jelenti a számomra. Egyébként meg alapvetően egyet értek a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" szinte már közhelyszerű gondolattal. Azt is hozzá kell tegyem, hogy az ARC pályázat és kiállítás mindig is az elmúlt időszakra és a folyamatos jelenre vonatkozó egyfajta "életjel-válogatás" volt és lesz is.

- Minden évben vannak sláger témák, amiket a pályázók több tucat módon dolgoznak fel. Mik voltak az idei visszatérő mémek, problematikák?

– Idén nem meglepő módon a Covid19 járvány és gyűrűző hatásai a legerősebb vonulat, de természetesen határozottan jelennek meg idén is – az igen aktív – politikai hatalommal kapcsolatos témák, mint pl. a különböző társadalmi csoportok elleni intézkedések, a megfigyelési, Pegasus-botrány, stb., de nyomokban megjelennek a globális kihívások és a személyes nézőpontok is.

- Már 21. éve viszed hősiesen az ARC-ot, talán évről-évre növekvő ellenszélben. Mi segít átlendülni a nehezebb pillanatokon?

– Az, hogy működik. Minden évben revelatív számomra, hogy a megvalósult kiállításon sétáló látogatók folyamatosan és növekvő számban töltik meg a képek közötti teret és bárki számára láthatóan reflektálnak a látottakra, vagyis gondolkodnak a saját és a közös életünkről. Így jön létre rendszeresen az a közösségi élmény – idén már 21. alkalommal – amely tapasztalataim szerint mással összetéveszthetetlen, derűs és felszabadító nyomokat hagy maga után. Egyébként hasonlóan, mint a kezdetekkor, ma újra meglepő jelentőséggel bírnak az igazságkeresés köztéri megjelenései, különösen, ha óriásplakát méretű és nagy szabadságfokkal bíró, kreatív, személyes és közérthető tartalmúak.
 
- Miben változott az ARC az elmúlt több mint húsz évben?

– Bizonyára sok mindenben, de leginkább talán a jelen horizontjára fókuszálás mértéke, az elért társadalmi szimpátia és figyelem a legfontosabbak a számomra. Természetesen mindenkit arra biztatok, hogy idén is ítélje meg személyesen a pályázókkal, partnerekkel, támogatókkal együtt létrehozott tárlatot!
   
- Hol és mikor láthatók az idei nyertes plakátok?

– Az ÉLETJEL 21.ARC közérzeti kiállítás idén is az újbudai Bikás parkban – két percre a M4-es metró Bikás park megállójától –, hagyományosan éjjel-nappal és ingyenesen lesz látható.

További információkért nézd meg az ARC web- és Facebook oldalát.

Az interjút készítette: Pászka Petra - nyomtatott formában, több, izgalmas cikk társaságában a MagNet Magazin őszi számában is megtalálod!
Kiemelt kép: Mika.