MagNet Kert - egy túlélési történet


Interjú Redő Dániellel, a MagNet Közösségi Ház igazgatójával

Márciusban a MagNet Közösségi Ház - számos más kulturális intézményhez hasonlóan - kénytelen volt lemondani a tervezett programjait, és bezárni kapuit a nagyközönség előtt. Redő Dániel, a ház igazgatója, azonban nem ült ölbe tett kézzel, hanem pár hét alatt a zöldség és gyümölcs házhozszállítás bizniszbe navigálta át ideiglenesen az intézmény tevékenységét. Így született meg a MagNet Kert.

                                                        

Gondoltad volna valaha, hogy egyszer zöldségesnek állsz?

Dehogy. Öt évvel ezelőtt még leginkább jazz zenével, önismerettel és tanítással foglalkoztam. Arra sem gondoltam volna, hogy a MagNet Közösségi Ház vezetője leszek, nemhogy innen egyenes út vezet majd a zöldség bizniszbe. Meg kell tudni újulni, csomó mindent újra kell tanulnunk. Te tudtad például, hogy a TV paprikának semmi köze nincs a televízióhoz? (nevet)

A MagNet Ház általában teret ad a segítő kezdeményezéseknek, most pedig Ti indítottatok webshopot a segítő vásárlásra.

Igen, fordult a kocka. A közösségi ház egyik funkciója, hogy olyan programok létrejöttét segítse, amelyek középpontjában valamilyen értékteremtés áll. A pandémia miatt viszont most mi kerültünk olyan helyzetbe, amiben jól jön a segítség. 

Aki nálunk vásárol, az egyszerre kap gyönyörű zöldségeket, gyümölcsöket és hozzájárul, hogy a Közösségi Ház átvészelje a leállásból adódó nehéz hónapokat. Ettől segítő vásárlás.

Miért épp a zöldségek?

2020 minden szempontból a MagNet Közösségi Ház egyik legjobb évének ígérkezett, minden várakozásunkat felülmúlt. Egészen március első hetéig hatalmas élet volt a házban: alapítványok programjai, ismeretterjesztő és céges konferenciák, önismereti workshopok, előadások, koncertek és fesztiválok sorra váltották egymást reggeltől estig. 

Aztán egyik pillanatról a másikra be kellett zárnunk. Pár perc pánik, gyors újratervezés.

Egyik reggel félálomban olvastam egy cikket valakiről, akinek a vállalkozása a pandémia miatt szintén leállt, és mivel több teherautója volt, összeállt egy zöldséges barátjával és elkezdett házhozszállítani. Azt gondoltam ez kiváló. Habár nekünk se teherautónk, se zöldséges barátunk, (nevet) ezt simán megcsináljuk mi is - erre van most szüksége az embereknek! 

Két héttel ezután elindult a webshop és a kiszállítás, és mára egy egész kis közösség alakult ki a vásárlóinkból.

Csodás csapat működteti a MagNet Házat, minden irodában dolgozó munkatárstól a recepciósokon át a teremberendezőkig, így annak ellenére, hogy egyikünk sem foglalkozott még csak hasonló online házhozszállító vállalkozással sem, tudtam, hogy megcsináljuk! Felépítünk egy olyan online zöldég-gyümölcs áruházat, ami egyszerre teremt értéket a vásárlók számára és bevételi lehetőséget a Háznak. 

Miért pont Tőletek érdemes rendelni?

Elsősorban azért, mert tényleg fantasztikus a portékánk. Igyekszünk magyar, mindig friss alapanyagokat szállítani, de mára már több száz más termék közül is választhatnak a vásárlók. Mostanra a webshopon a koviubi jól megfér a mogyoróvajjal, és különleges lisztek, olajak, magvak, lekvárok, tészták is bekerültek a kínálatba.  A vásárlást követő 2-3 napon belül már ott is vagyunk, érintésmentesen az ajtód elé tesszük a megrendelésed.

                                                         

Mikor és mivel várjátok vissza a látogatókat a MagNet Házba?

Már javában tervezzük az újranyitást, így amint biztonságosnak ítéljük és a hatóságok is megengedik, megint életet lehelünk a házba. Sok programot voltunk kénytelenek lemondani márciusban, így visszavárjuk Palya Beát, Bihari Vikit és mindenkit, aki otthon maradni kényszerült, de a Ház programja elsősorban a bérlői közösség miatt  élő és izgalmas, és tudom, hogy amint lehetőség lesz rá ők is kitesznek majd magukért.  Talán mire ezeket a sorokat olvasod, már zajlanak is az első programok, így azt javaslom, hogy nézz körül a weboldalunkon:

www.magnethaz.hu

Ha friss zöldségre és gyümölcsre éhezel, támogasd munkánkat egy segítő vásárlással: 

magnetkert.hu 

(fotó1: Villányi Csaba

fotó 2: unsplash.com)