Rostás Attila

Rostás Attila

Bankfejlesztési Vezérigazgató-helyettes,

az Igazgatóság tagja

Eredetileg a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végeztem Informatika szakon. Később aztán a Közgázon is végigjártam egy másoddiplomás képzést. Részt vettem a Magnet Bank jogelődje, a HBW Express Takarékszövetkezet alapításában. Izgalmas folyamat volt végigkövetni, ahogy a legelső ügyféltől mára eljutottunk oda, hogy több mint tízezer magánszemély és cég számára nyújtunk szolgáltatást. Az egyetlen bankfiókot pedig jó pár újabb követte. Közben a banki ügyintézés jelentős része áthelyeződött az internet világába, amiben igyekeztünk az élen járni.

 

Az elmúlt 15 év során persze mi magunk is sokat változtunk, fejlődtünk és más dolgok váltak fontossá számunkra. Úgy látom, néhol elég furcsa az a világ, amit mi emberek teremtettünk magunknak. Időnként feleslegesen túlbonyolított és nehezen érthető. Kezdve egy egyszerűnek tűnő hivatali ügyintézéstől az adózásig, vagy akár egy megvásárolni kívánt termék kiválasztásáig. Ebben az eligazodásban általában a reklámok sem segítenek, hanem inkább félrevezetnek minket. A piaci körülmények hatására a cégek igyekeznek egymást túllicitálni, és termékeiket még a valóságosnál is kedvezőbb színben feltüntetni, olyan tulajdonságokat elengedhetetlen szükségletnek beállítani, amelyek talán nem is olyan jelentősek.

 

Sajnos, ez zajlik a bankok világában is. A túlkomplikált, nehezen érthető banki termékek, árukapcsolások szándékosan megnehezítik a tájékozódást és az ésszerű választást. Pedig ha belegondolunk, milyen egyszerű is az egésznek az alapelve: a betétesek a pillanatnyilag felesleges pénzüket beadják a bankba, aki ezért kamatot fizet nekik. Ezt a pénzt pedig kölcsönadja annak, akinek épp szüksége van rá. Jó lenne visszatérni az alapokhoz! Átgondolni, hogy mire is van valójában szükségünk, mi a fontos számunkra, és e szerint élni...

 

Szabadidőmben legszívesebben, ha épp nem a családommal vagyok, fogom a fotós hátizsákomat és a természetet fényképezem. Jó lenne úgy élnünk, hogy holnap is legyen mit fényképezni!..